1. Voor wie ? 2. Mijn visie 3. Enneagram als karaktertypologie 4. Persoonlijke coaching 5. Online coaching 6. Enneagram als procesmodel 7. Wie ben ik ? 8. Links 9. Contact
9. Contact
1. Voor wie ?
8. Links
7. Wie ben ik ? 2. Mijn visie
6. Enneagram als procesmodel 3. Enneagram als karaktertypologie
5. Online coaching 4. Persoonlijke coaching

6. Enneagram als procesmodel

Het Enneagram wordt algemeen als een model gezien om negen karaktertypes van de mens in een grafische opstelling weer te geven. Deze visie is in de jaren zestig ontwikkeld door Oscar Ichazo en verder uitgewerkt door Claudio Naranjo.
Het Enneagram is in de eerste plaats een kosmisch model, dat de reis van de mens door de hele schepping heen beschouwt. Pas veel later werd de toepassing als karaktertypologie ontwikkeld.
Dat het Enneagram veel meer is dan een karaktertypologie, laat het procesmodel zien.

Inhoud tekst procesmodel
Ieder proces, of het nu gaat om persoonlijke ontwikkeling, het houden van een presentatie of een bedrijfsproces, is aan de hand van het Enneagram beter te begrijpen.
De inzet van het Enneagram als procesmodel gaat uit van negen stappen die ieder proces bepalen. Van die negen stappen in ieder proces zijn er twee waarbij er invloed van buitenaf is waar we geen grip op hebben. Daardoor lopen ook de meeste (bedrijfsmatige) processen anders dan gepland. In het procesmodel komt duidelijk naar voren waar het proces stagneert en wat je kunt doen om toch verder te komen.
De moeilijkste stap is van 4 naar 5. Hier stagneren vele processen omdat het weten en kunnen niet vertaald worden naar het daadwerkelijke doen . Dit brengt veel onzekerheid met zich mee.

Door het procesmodel actief in te zetten, wordt inzicht verkregen in het verloop van het proces. Je kunt de invloeden van buitenaf gaan gebruiken, in plaats van trachten ze te voorkomen of achteraf te herstellen. Alles beïnvloedt elkaar en alles staat met elkaar in verbinding.